Een terugblik op de offline bijeenkomst

27 september 2021 hebben we eindelijk weer een offline bijeenkomst fysiek mogen organiseren! Het was weer leuk om mensen met elkaar in verbinding te brengen. Initiatiefnemers spreken op deze dagen andere initiatiefnemers. In deze gesprekken ontstaan nieuwe ideeën en samenwerkingen.

De dag werd goed gevuld met een ochtend- en middagprogramma. In de ochtend werd verteld over de betekenis van kunst en cultuur in de maatschappelijke zorg. En ook de moeilijkheid te bewijzen wat kunst/cultuur voor verandering teweeg te kan brengen bij o.a. mensen met dementie. Vaak is dit alleen aantoonbaar te maken door naar de personen te kijken. Het ochtendprogramma – met thema Kunst en Cultuur in de zorg werd verrijkt door de aanwezigheid van tante Rosa, die samen met haar kat en Anke van Vliet aanwezig was (https://anderehanden.com/thoughts/12762).

Ook Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan vertelde over haar initiatief (https://anderehanden.com/thoughts/12779) en hoe dit idee is ontstaan. De ambassadeurs van Pleindoneren maakten gebruik van hun ‘Ready to Mingle’ -moment om meer over hun thema te vertellen. Kijk hiervoor naar de rubriek Ambassadeurs, waarin zij zichzelf voorstellen en hun thema toelichten.

 

Het ochtendgedeelte werd gevolgd door het middagprogramma. Tijdens de lunch gaf een van de zangeressen van Participatiekoren (https://anderehanden.com/thoughts/12776) een optreden. Niet een solo, want alle lunchgasten werden uitgedaagd mee te zingen.

Na afloop van de lunch werd de Jo Visser Award, met een cheque van € 5.000,– overhandigd aan Ester van der Geest. Zij is de opvolgster van Tom van Eijk van Stichting JOW!, winnaar in 2020.

In de middag stond de markt van Pleindoneren centraal: de gelegenheid voor initiatiefnemers om het idee te pitchen en verbindingen met anderen aan te gaan. Hieronder een greep uit de initiatieven die aanwezig waren.

Buiten op de parkeerplaats stond De mobiele verwarring (https://anderehanden.com/thoughts/12817) was aanwezig. Hierbinnen werd je verrast door een overdaad aan geluiden en beelden. De initiatiefneemster probeert zo een indruk te geven, hoe de wereld overkomt op senioren met dementie.

Bij de ingang was een fiets met foto’s zichtbaar. Deze fiets hoorde bij een fietsenreparatieplaats in het AZC in Leersum. Fietsen, met mankementen die gedoneerd worden uit de omgeving, worden hier door AZC bewoners gerepareerd en voor een klein prijsje verkocht aan AZC bewoners. Velen moeten eerst nog leren fietsen, en wordt ook een EHBO cursus gegeven. Het gevolg is wel dat AZC moeders zelfstandig hun kinderen naar school kunnen fietsen. Dit project van Prima Perspectief was door ambassadeur Ferdy Pluck genodigd zich hier te presenteren.

Verder waren op de Markt aanwezig: Stichting UP!, Participatiekoren, Brooslab, Poppencontact, Cultuur als middel naar de regio (https://anderehanden.com/thoughts/12825) Wederzijds (https://anderehanden.com/thoughts/12826), TalentLab, (https://anderehanden.com/thoughts/12824), een aantal studenten van de HvA waren aanwezig met hun afstudeerproject Ergotherapie: Kunst in verpleeghuizen (https://anderehanden.com/thoughts/12823). Uiteraard waren ook Het Poppentheater (https://anderehanden.com/thoughts/12762) en Stichting Oud geleerd jong gedaan (https://anderehanden.com/thoughts/12779) aanwezig.

Ook waren twee vertegenwoordigers van de het initiatief Ontwikkelen e-learning De mantelzorger en de Leefplezierboom (https://anderehanden.com/thoughts/12345) aanwezig.

Wie het niet heeft meegemaakt, heeft weer wat gemist. Dus op naar een volgende mogelijkheid digitaal of fysiek!Via bovenstaande linkjes kom je in de bijdrage van het betreffende initiatief.

Nog geen lid van Pleindoneren? Dan kun je je eerst aanmelden!